Bid til hest – Vælg det rigtige

BID TIL HEST - HVILKET BID SKAL JEG VÆLGE - VIDEN OM

Vælg det rigtige bid til hesten

Find rundt I bid-junglen og bliv klogere på valget af bid til din hest i dette blogindlæg. Når man skal vælge et nyt bid til hesten opstår der tusinde spørgsmål så som; “Hvilken størrelse skal jeg vælge?”, “2 -eller 3-delt bid?”, “Hvilket materiale?” og ikke mindst hvad er forskellen på det helt dyre og billige bid? 

Vi går i dybden med bid her, så du kan tage det rigtige valg for dig og din hest. 

- 41%
29,00 kr.
Vis
Ikke på lager
49,00 kr.
- 41%
99,00 kr.
- 48%
99,00 kr.

Hvorfor er bidet så vigtigt?

Alle hesten, uden undtagelse, er født med en følsom og sensitiv mund. Biddet er en unaturlig del af ridningen og forkert brug af bidet kan gøre at nogle heste med tiden bliver det vi i daglig tale kalder for “hårde i munden”. Dette kommer til udtryk ved en hest som ikke reagerer på tøjlen, eller bidder sig fast på bidet og er modstridende. Det modsatte kan også ske, at hesten bliver ekstrem følsom og slår med hovedet, løber eller noget helt andet, ved den mindste bevægelse på tøjlen. 

Begge tilstande kan forårsages af det forkerte bid eller forkert brug.

Med det rigtige bid vil du få de mest optimale træningsresultat og en hest som er gladere og mere arbejdsvillig, da den føler sig tilpas og frigjort. 

 

Hvilket bid skal jeg bruge?

Der er mindst lige så mange meninger til dette spørgsmål som der er folk. Det er også dét som gør det så svært når man søger råd og vejledning, og nok også derfor at de fleste bruger et almendigt 2 eller 3-delt trensebid, hvilket også er en helt ok bid. Der er dog nogle heste som med fordel kunne gå med et stærkere trensebid, særligt hvis hesten er meget ivrig og stærk fortil. Dette ses ofte hos mere iltre spring- og væddeløbsheste. 

Når vi i dressuren snakker om et stærkere bid, er det mere ment som en hjælp til at forfine hjælperne. Her vil man på højere niveau anbefale en kandarstang, og derved ride med to tøjler for at forfine sine hjælpere maksimalt. 

KANDAR BID TIL HESTEN

Hvordan ved jeg om biddet passer til min hest?

ALLE heste kræver et individuelt bid, du kan derfor ikke bare dele trense på hestene uden at tilpasse både spænder og bid. Når du skal tjekke om biddet passer til hesten, så er det vigtigt at se på størrelsen først. Biddet skal sidde helt til hestens mundviger, uden at mundvigerne rammer ringenene. Der skal med andre ord ikke være risiko for at hesten nippes i mundvigerne af ringene. Hvis du vælger et muffebid med d-ring så kan du vælge et smallere bid som sidder tættere på mundvigerne end ved et traditionelt trensebid. Dette skyldes at hesten ikke kan nippes i mundvigerne. 

Også trensen skal justeres når du skrifter bid. Som tommelfingerregel skal der være 2-3 rynker i hestens mundviger når hesten står afslappet med biddet i munden. Hvis biddet sidder for lang fremme i munden, kan hesten risikere at tage tungen over biddet og skade tænderne. Omvendt skal det heller ikke sidde så stramt i munden, at det er ubehageligt for hesten. 

 

Hvordan ved jeg om hesten er komfortabel med biddet?

Her er det korte svar: Du kender din hest bedst! 

Der findes guides til bid som er stærkere, hårdere og bedre til sensitive heste, men ingen guide til hvilket bid som passer bedst til din hest. Men heldigvis er du ekspert på din egen hest! 

Når du skal vælge bid til hesten er der kun én vej frem, og det er at prøve at ride med det. Du kan lynhurtigt mærke om din hest er tilpas under dig, og om den reagerer som du ønsker på dine tøjlesignaler.

Hvis din hest opfører sig anderledes, svinger med hovedet, åbner munden eller løber afsted med dig, så er det sandsynligvis fordi biddet ikke er optimal for din hest.

Det kan derfor være en god idé at snakke med din rideudstyrsbutik om du må få nogle prøve-bid med hjem, så du kan teste de forskellige modeller op imod hinanden. 

 

Bid til den følsomme hest

Hvis du har en sensitiv og følsom hest, kan biddet være altafgørende for hestens trivsel, da den ofte påvirkes af helt små ændringer. Mange har dog god gavn af bid fra Neue Schule og Sprenger, da deres bidteknologi overhaler alle andre mærker. Er din urolig i munden, kan du med fordel prøve fx Neue Schule Verbinden eller Turtle Top Flex, eller Sprenges Dynamic med D-ringe. Som udgangspunkt skal du nok ind at researche lidt på de forskellige bid, for at høre om brugernes erfaringer. Dog er de nævnte bid især lavet til heste, der kan være lidt sensitive i munden.

Bid til den “stærke” hest

Som udgangspunkt, vil vores allerbedste råd være, at det skal trænes væk. Har du dog brug for hjælp i træningen, kan du dog vælge at prøve et pelham-bid, et ophængt bid eller et kuglebid. Du skal dog være opmærksom på, at du skal huske at skifte bid, hvis din hest er stærk fortil. Ellers kan den blive ”ligeglad” med biddet og blive stærk på det nye bid også.

Men en god kontinuerlig træning vil klart være vores bedste råd!

 

 

Skal bid pudses?

ALLE bid skal selvfølgelig vaskes og tørres af for skidt og snavs hver gang hesten har haft den i munden. Gøres dette ikke, kan du se på det som hvis du selv skulle spise af en beskidt tallerken. Derudover kan du risikere, at din hest får sår i munden pga. Gammelt skidt og snavs.

Skal du noget specielt, kan bid selvfølgelig pudses op, så de bliver fine og skinnende igen, og dette kan du med fordel bruge enten bidrens til, eller du kan vælge at skrubbe det med knofedt og ståluld.

 

Køb dine bid