Guide – Valg af dækken til hest

dækken til hest

Det er en jungle at vælge det rigtige dækken til hesten. Hvert år når kulden træder ind, opstår spørgsmålet; Hvor mange gram skal hesten have på? I denne guide vejleder vi dig til at vælge det helt rigtige dækken til årstiden og til din hest. 

Temperatur og valg af dækken til hest

Guiden ovenfor giver dig en indikation på hvor mange gram din hest har brug for, hvis den er klippet eller ej. Guiden er vejledende, og vi anbefaler altid at du holder øje med din hest og sikre dig at den hverken er for varm eller kold.

Hvor mange gram? 

Dansk efterår med regn og rusk gør at mange vælger at give deres hest et dækken på. Men det kan være utrolig svært at vurderer hvor tykt dækkenet skal være. Der er mange faktorer der spiller ind, vi vil i denne guide prøve at klarlægge nogle af de ting du bør være opmærksom på. 

Er din hest klippet? 

Mange ryttere klipper deres hest, for at undgå den sætter en lang tyk pels. Dette gør nemlig at hesten ofte sveder meget under træning, og vil være lang tid om at tørre igen. Det kan i vinterhalvåret give syge og forkølede heste, fordi de ofte står og bliver kolde. 

Hvis din hest er klippet skal du kompenserer for varmetabet ved at lægge et dejligt lun dækken på. Det kan dog være svært at vurderer hvor mange gram dækkenet skal være, og der findes heller ikke helt klare retningslinjer op området. 

Vi vil dog alligevel komme med en generel anbefaling for hvornår og i hvilke steps man bør anvende forskellige tykkelser på dækkenet. 

Regn & overgangsdækkener

Typisk omkring september måned, mærker vi de første tegn på efterår, og det er tid til at se sig om efter et regn- eller overgangsdækken. Et regndækken er helt uden foring, men beskytter hesten mod blæst og regn. Et regndækken anvendes til rideheste lige i starten af dækken sæsonen og kan anvendes i lang tid hvis hesten ikke klippes. 

Når temperaturen falder og vi ryttere finder vores tykkere jakker frem, så er det en god tommelfingerregel at også hesten skal have en smule mere tøj på. Her kan man anvende et overgangsdækken med 100-200g. Dette er steppet efter regndækken og steppet inden et vinterdækken. Dækkenet bruges til heste som er klippet omkring oktober måned. 

Vinterdækken til hesten

Når temperaturen nærmer sig frysepunktet, er det tid til at finde vinterdækkenet frem. Vinterdækkener er typisk mellem 300-500g. Der kan ofte påmonteres hals på vinterdækkener, for at give hesten en endnu bedre beskyttelse mod kulden. 

 

Bliv klogere på hvornår hesten skal have dækken på her